Een Travellerspoint blog

Aankomst in "het waterland"...

semi-overcast 19 °C

Na de waterlanders, vlieg ik over Doha richting waterland. Na wat gedoe met de bagage op Zaventem (3x23 = 35, zo blijkt), en daardoor een superkort afscheid, dommel ik mij een weg naar Dhaka. Tijdens de landing blijkt meteen al waarmee we te maken krijgen: vlakbij Dhaka ligt platteland, met overal plassen water. Daarop staan wankele bouwseltjes, amper wat boven het waterpeil. Het is meteen heel duidelijk hoe broos die woonplekjes zijn als er wat regen uit de lucht valt.

In Dhaka word ik opgewacht door Martin, de Administration Officer van VSO-Bangladesh (BVSO). Hij vertelt dat er vandaag stakingen zijn in Dhaka (hartal), waardoor we niet meteen de stad terug in kunnen. Ik word daarom eerst naar een guesthouse in de buurt gebracht, waar ik me alvast wat kan opfrissen en rusten terwijl de andere vrijwilligers ook toekomen.
De eerste indrukken zijn heel sterk gelijkend op India. Het enige duidelijke verschil is dat de riskja’s hier groen zijn en dat er vooral veel fietsriksja’s zijn. Voor de rest zien de mensen, de straten, de huizen, winkeltjes, etc. er identiek uit. Het ruikt ook hier naar vochtige lucht, gemengd met een soort mottenballengeur en kruiden. Er hangt een soort mist, pure smog.
Liesbeth komt kort na mij toe en daarna ook Karren (uit de Filipijnen) en Gamini (uit Sri Lanka). Samen worden we meegenomen voor een lunch, en dan naar het VSO kantoor. Daar krijgen we meteen al ons loon voor februari (makkelijk verdiend zo!).
We vernemen ook dat de in-country-training een hele maand zal duren, dus toch geen 2 weken. Ik ontdek ook dat ik in Rangpur zal wonen en werken, en niet in Parbatipur. Dat ligt wel in de buurt, maar is een iets grotere stad. Het wordt blijkbaar een appartement. Reuzebenieuwd al hoe dat eruit zal zien!
Intussen zullen Liesbeth en ik bij Sabine en Cathy Jane (CJ) verblijven (allebei VSO-ers op het VSO kantoor hier in Dhaka, beiden uit Nederland) gedurende de hele trainingsmaand. We zullen Bangla-les krijgen, maar worden ook meegenomen om onze weg te vinden in Dhaka voor inkopen, voor medische zaken, krijgen training rond gezondheid en veiligheid, en gaan de laatste week op fieldtrip (jeej!).
Sabine en CJ wonen in een ruim appartement met 3 kamers. Liesbeth en ik delen 1 kamer.
’s Avonds wandelen we nog even rond in de buurt en snuisteren door een superknus winkeltje (Jathra) waar ze prachtige spulletjes voor in huis verkopen (lampjes, meubels, prulletjes) en heel mooie kledij. Echt een plekje om te onthouden voor souvenirshopping over 9 maanden 

Nacht 1 slaap ik als een roosje. ’s Morgens klinken de bekende ochtendgeluiden zoals die ook in India weerklinken: toeterende riksja’s, roepende venters op de weg, krassende kraaien, een rochelende buurman.
De dag krijgt een invulling die ik niet meteen had verwacht zo kort na aankomst: shoppen! Het begint met de aankoop van een Bangla-SIM-kaart (mijn mobistargeld is al op, dus ik gebruik nu enkel nog mijn Bangla-nummer: zie facebook) en een internetstick. Daarna even een overdreven grote shoppingmall in om een traditionele outfit te kopen (maar niet echt te vinden). Dan nog ’s Jathra in (en deze keer buitenkomen mét outfit) en een hapje eten.
Zo zit mijn eerste dag er alweer op!

Vanaf morgen begint de training. De eerste dag kalmpjesaan, met een “induction tour”: de plaatselijke buurt verkennen en voor de meisjes: traditionele outfit-advies.
Vanaf zondag maken we dan kennis met de werking van VSO en hun missie hier in Bangladesh. We zullen zo’n 14 lessen Bangla krijgen (telkens een halve dag) en na de eerste 2 weken hier gaan we op “field trip”: excursies naar andere projecten en organisaties om kennis te maken met het dorpsleven en de dorpscultuur hier. Daar kijk ik echt al naar uit!
Enkele vaststellingen tot nu toe:
- De werkweek loopt hier van zondag tot en met donderdag. Vrijdag en zaterdag worden mijn weekend.
- Er wordt hier géén massala chai gedronken (sniff!).
- Een riksja heet hier NCG en heeft tralie-deuren: handig ingeval van botsingen en om te vermijden dat er naar je handtas wordt gegrepen.
- Overdag komt de zon heel moeilijk door de dikke pak smog die boven de stad hangt. Het lijkt dan ook steeds in meer of mindere mate “bewolkt”.
- Dat betekent dan ook dat je neus snuiten nogal een “festivaleffect” heeft...
- En tot nu toe heb ik nog geen énkele “squad”-wc gehad – meevaller!

Belangrijk voor jullie om te weten:
- Gebruik vanaf nu enkel nog mijn bangla telefoonnummer: mijn belgische sim is plat... Je kunt mij ook skypen op dat nummer.
- Ik blijf het mailadres lien.verbeke@randstad.be gebruiken de komende maanden. Je zult een afwezigheidsbericht krijgen, maar dat is normaal: dat moest ik instellen ingeval ik gecontacteerd word voor mijn job bij Randstad natuurlijk... Maar ik lees het dus toch 
- Het is hier 5 uur later dan in België.

Ik wil ook graag nog een hele dikke merci zeggen voor al jullie lieve berichtjes, telefoontjes, attenties en emoleesvoer. Het is lachen en een traantje wegpinken met jullie leuke, lieve en originele boodschappen... Echt genieten!!

Tot binnenkort!

Geplaatst door LienVerbeke 22:57 Gearchiveerd in Bangladesh Reacties (2)

De laatste hordes...

snow -5 °C

Nog 6 keer slapen, dan is het zo ver...
Een stap in de wereld, een sprong in het duister: het grote avontuur!

Toegegeven: het zat er al een tijdje aan te komen - als kind al zat ik van verre landen te dromen.
Maar nu gaat het gebeuren, voor echt. Dat voelt toch wel bijzonder…

Op 30 januari stap ik het vliegtuig op naar Bangladesh: het land van de rivieren, het waterland. Daar kom ik op 31 januari ’s morgens (plaatselijke tijd) aan in Dhaka.
VSO voorziet de eerste 2 weken een “in country training” om mij, en mijn VSO-collega’s, zoveel mogelijk klaar te stomen voor het leven en werken in Bangladesh. Ook een taalcursus Bengali hoort daarbij. Daarna gaan we elk onze weg - ons dorp/stadje en werk tegemoet.

Zelf ga ik naar het noordwesten, waar DCPUK mijn lokale werkgever wordt. Als HR Advisor ga ik een 6-tal “Youth Clubs” ondersteunen. Zij streven ernaar mensen die aan de rand van de maatschappij leven meer te betrekken in de gemeenschap.
Hoe dat allemaal concreet zal gebeuren, zal ik over een paar weken gaan ontdekken… Spannend!

Maar nu moeten eerst nog een aantal hordes overwonnen worden.
Er zijn er al heel wat gepasseerd: praktische georganiseer, papierwerk en heel veel “oh ja, dat mag ik niet vergeten!” (lang leve lijstjes), VSO trainingen, een medische keuring… De komende dagen nog wat schikken en wikken (en letterlijk wegen) van bagage, de laatste “ai, bijna vergeten”-dingen voorzien. Maar alles komt in orde.
De grootste sprongen komen nu: afscheid nemen, uitzwaaien, een laatste knuffel.
Tot nu toe heb ik vermeden om daarbij stil te staan. In ruil daarvoor geniet ik met volle teugen van elk moment van samenzijn: dat zijn allemaal lichtgewicht souvenirtjes om mee te nemen naar daar. Heerlijk!
De papieren zakdoekjes liggen stiekem wel klaar. Veel. Afscheid nemen is nooit leuk, ook al ben je zelf diegene die vertrekt…
Maar laat het duidelijk zijn: ik ga, en ik vertrek met goesting. Veel goesting, nieuwsgierigheid, en een heel mooi bundeltje warmte dat ik van jullie meekreeg. Daarmee zal het lukken, ook als het eens wat lastiger is.

Jullie zullen mijn verhalen de komende tijd kunnen volgen hier, zodat je je een beeld kunt vormen van waar ik ben en wat ik doe. Ik doe mijn best om geregeld mijn impressies weer te geven, maar er zijn altijd mogelijke spelbrekers zoals stroompanne of internetproblemen, dus geen paniek als het eens wat op zich laat wachten.

Weet dat ik ook graag mee wil blijven met jullie eigen avonturen hier, groot of klein, zodat ik in 1 2 3 weer mee kan met jullie verhaal als ik terug ben. Dus bel me, schrijf me, laat me regelmatig iets weten.

Ik hoop dat ik jullie via deze blog een stukje mee kan nemen op mijn pad. Veel leesplezier!

  • Voor een klein voorsmaakje van wat VSO Bangladesh en DCPUK daar zoal doet:

http://www.youtube.com/watch?v=7Vy8vKuHv6w (deel 1)
http://www.youtube.com/watch?v=lPgWMI0gUEY (deel 2)

Geplaatst door LienVerbeke 1:39 Gearchiveerd in België Reacties (5)

(Berichten 16 - 17 uit 17) « Pagina 1 2 3 [4]